Újdonságok plexi hűtőmágnesek
A Magyar vizsla vadászatra kitenyésztett kutyafajta? Igen. A magyar vizsla őshonos, természetes fajta, amelynek elődei bizonyítottan a maihoz hasonló formában jelen voltak honfoglaló őseink portyáin, eredményesebbé tették vadászatukat, akár sólyommal (turullal), akár íjjal ejtették el zsákmányukat.
Az oroszlánok megzavarása miatt csíkos a zebra? Nem. A UC Davies egyetem kutatói szerint a csíkok szerepe a legyek összezavarása, a fekete és fehér váltakozása teljesen megzavarja a rovarokat és nem csípik meg a zebrákat. Azt már korábban is kimutatták, hogy ezek a legyek elkerülik a fekete-fehér csíkos környezetet.
Megszúrja az akácia tövise a zsiráf nyelvét? Nem. A zsiráf nyelvének a színe kékes-fekete, hogy a nap ne tudja megégetni, és 45 cm hosszú is lehet. Nagyon kemény és úgy tűnik, hogy áthatolhatatlan a megevett lombokban található tövisek számára. Az éhes zsiráf sohasem fekszik le, no de a jóllakott sem.
Tudunk hasonlóságokat mondani az elefánt és az ember között? Igen. Az elefántok – akárcsak az emberek – képesek „nevetni” és „sírni”, valamint üdvözlő „szertartást” tartanak azon társaiknak, akik hosszú ideig voltak tőlük távol. Amennyiben elhalálozik közülük egy példány, úgy azt meggyászolják. Az elefántborjak az ormányukat szopogatják éppúgy, ahogy a kisgyerekek az ujjukat.
A pingvinek monogámok? Igen. A pingvinek is egy életre összetartoznak. A hímek egy kavicsot helyeznek a nekik tetsző nőstények elé, ezáltal kifejezve a vonzalmukat és irántuk tanúsított elköteleződésüket.
A bálnák muzikálisak? Igen. Egyes területeken előfordul, hogy különböző bálnák ugyanazt a „dalt éneklik”, ami ha elég fülbemászó, olykor más területeken élő társaik is megtanulják azt tőlük, vagyis úgy terjed, mint az emberek körében a sláger.
A nőstény oroszlánkölykök hamar elhagyják az anyjukat? Nem. Az anyjukkal maradnak és mellettük cseperednek fel, míg a hímneműek, elérve a felnőttkort leszakadnak a falkáról, kalandra indulnak, hogy önálló életet kezdjenek és maguk is kölyköket nemzzenek. Jó két kilométerre is elhallatszó bömböléssel adva tudtára a szavannának érkezésüket.
A krokodil éhen hal ha kihullanak a fogai? Nem. A krokodil állandóan új fogat növeszt a régiek helyett, így sosem fogynak el.
Létezhet olyan állat, akinek nem csak egy szemhéja van? Igen. A tevék három szemhéjjal rendelkeznek a sivatagi porviharok elleni védekezésül.
A vakond lusta állat? Nem. Egy vakond egyetlen éjszaka alatt akár 100 méter alagutat is képes ásni.
A kormorán csak a sekély vizekből nyeri a táplálékát ? Nem. Képes akár 100 méter mélyre is lemerülni a tengerben.
Van olyan állat a földön aki gyorsabban fut mint a lakott területen kívüli legnagyobb megengedett sebesség? Igen. A gepárd a Föld leggyorsabb állata. Sebessége elérheti a 100 km/órát is.
Hihető hogy több tigris él fogságban mint szabadon a dzsungelben? Igen. Az életterük beszűkülésével az egyedszámuk nagyon lecsökkent, de hála az állatkertek fajmentő programjainak nem fognak kipusztulni ... továbbra is hallhatjuk őket dorombolni ... csak hangosabban házi kedvenc cicáinknál.
A víziló agyarai elférnek a szájában? Igen. Bár hatalmas, fél méteres agyarai nőttek, a száját ennek a duplájára is ki tudja tátani, belátást engedve tágas pofájába.
Az állatok általában változatosan táplálkoznak? Nem. Például a koala többféle eukaliptusz levelet is eszik, de határozottan előnyben részesít néhány fajtát. Az óriáspanda pedig a bambuszhoz ragaszkodik, bár elenyésző mennyiségben méz, tojás, hal, jamszgyökér és egyéb is szerepel az étlapján.
Minden állat már pár hónaposan képes a saját életét élni? Nem. A csimpánzkölyök hat hónaposan kezd el járni, és négyévesen válik önállóvá.
A kutya hűséges állat? Igen. Egy kutyának nem kell luxusautó, se hatalmas ház, se drága ruhák. Beéri egy útszéli talált bottal. Lehetsz gazdag vagy szegény, buta vagy okos, agyafúrt vagy tökkelütött, a kutyádnak mindegy. Ő csak szeretetet kér és ad.
Az óriáskígyók jóval meghaladják a 10 méter hosszt? Nem. A hivatalos Guinness-rekord szerint a Föld leghosszabb kígyója egy Celebeszen 1912-ben elejtett kockás piton, amelynek hossza 10 méter volt. Ez a 10 méter így bűvös szám lett, mert ha ezt egy kígyó lehagyja, az bizonyosan a leghosszabb lesz. A New-York-i Zoológiai Társaság fel is ajánlott 5.000 dollárt annak, aki bemutatja egy 10 méteresnél hosszabb kígyó bőrét, de eddig még senki sem jelentkezett a pénzért.
A delfinek, mivel vízben élnek, biztosan halak? Nem. A delfinek ősei szárazföldi élőlények voltak, de a járásra szolgáló végtagjaik mára már elcsökevényesedtek. Bár sokáig halaknak hitték őket, valójában emlősök. A szárazföldi emlősökhöz hasonlóan tüdővel lélegeznek, utódjaikat tejjel táplálják, és a halakkal ellentétben magas és állandó a testhőmérsékletük.
Van a kutyához fogható emberbarát állat? Igen. A delfinek ősidők óta barátkoznak az emberrel. Nem egyszer mentettek már ki fuldoklókat, sőt az úszókat megvédték a cápáktól. A delfinek nagyon okos állatok. Képesek felismerni magukat a tükörben, ráadásul értékelik is azt, amit látnak. A palackorrú delfinek neveket adnak egymásnak, és még akkor is hallgatnak rájuk, ha olyan egyed hívja őket, akit nem ismernek.
A legnagyobb szárazföldi állat kihalt már? Igen. Egy 69 tonnás, 36 méter hosszú titanoszaurusz, amelynek a maradványait 2017-ben fedezték fel Argentínában, ez lehetett a legnagyobb állat, amely valaha a földön járt. Igaz, a testtömege elmarad a ma is élő kék bálnáétól, mely nem ritkán 190 tonnás.
Van valami fontos oka annak, hogy a pávián feneke piros? Igen.  A páviánok piros feneke fontos kommunikációs célokat szolgál. A páviánok ugyanis, félve a ragadozóktól, szigorú katonai rendben vonulnak a magas füvű szavannán, és az elől haladó erős hímek feltűnő színű fenekéhez könnyebben tudják igazítani a pozíciójukat a csapat tagjai.
A  medve mély téli álmot alszik? Nem. A medvék többsége - a közhiedelemmel ellentétben - nem alszik igazi téli álmot. Félig ébren pihennek, s a legkisebb gyanús zajra felriadnak.
A papagáj beszéde csupán gépies utánzás? Nem. Most már biztosan tudjuk, hogy a papagájok beszéde túlmutat az utánzáson. A papagájok nem csak megtanulják az egyes szavakat, és értelmetlenül mondják a magukét, hanem képesek értelemszerűen használni azokat.