A fényképezés több mint 100 éve terjedt el? Igen. A fényképezőgép őse, a camera obscura képalkotó használata a XVII. század óta széles körben elterjedt a művészek között. Petőfi Sándorról is fent maradt egy dagerrotípia, ahogy ezt a fényképet a XIX. században nevezték. A celluloid film 1887-ben született, majd az első, kifejezetten amatőr- és hobbifotósok számára kifejlesztett gép 1888-ban indult világhódító útjára.
A XXI. századig kellett várni olyan kamerára, amely azonnal, ott helyben elő is hívja a képet? Nem.   Dr. Edwin Land tíz évnyi fejlesztő munka után 1947 február 21-én bemutathatta 18×24 cm-es kameráját és a polaroid eljárást.
No de a digitális fényképezőgépre már  várni kellett a XXI. századig? Nem. Az amerikai AT&T Bell Laboratories már 1973-ban előállította a világ első digitális fényképezőgépét.
A mozgókép feltalálása is köthető Edisonhoz? Igen.  Edison gépében már a Kodak gyár által tömegesen előállított, fényképezésre alkalmas rugalmas hártya pörög (film=hártya). De a francia Lumière fivérek azok, akik 1895-ben megtartják az első nyilvános vetítést és ezzel mint a mozgókép föltalálói bevonulnak a történelembe.
No és a hangosfilm? Az köthető a híres feltalálóhoz, Edisonhoz? Igen.  Dolgozott rajta, de az 1922-ben először lejátszott hangosfilm három német mérnök nevéhez fűződik.
A dzsesszénekes című 1927-es alkotással vette kezdetét a hangosfilm korszaka.
Magyarország lépést tudott tartani a nagyvilággal a filmvetítések terén? Igen. Magyarországon elsőként a Fórum (jelenlegi nevén Puskin) mozit szerelték fel hangos filmvetítő-géppel 1928-ban.
A ma oly nagy élményt nyújtó "mozi-hangzás" is a legutóbbi 20 év vívmánya? Nem.  1940-ben használták először a sztereó hangot.
A sztereó hang meghatározása a Lokomotív G.T. 1975-ös "Szól a rádió" dalában: "Sztereóban fogható, s ebben az a jó hogy a két oldalról, egy időben, más-más hallható. A nagyzenekar hangzásában éppen az a szép. Ha középen ülsz és jól figyelsz, már teljesebb a kép".
A térhatású filmvetítés még "kiskorú", azaz nincs még 18 éves? Nem.  Már "aggastyán".
Térhatású filmeket már 1903 óta készítettek, de a nagyközönség 1922-től láthatta ezt a csodát.  Az első 70 mm-es térhatású filmet 1936-ban készítették, Magyarországon azonban 1952-ig nem volt lehetőség ilyen filmek vetítésére.
A teljes időtartamában számítógéppel készített film még "gyerekcipőben" jár? Nem.  Már "44-es felnőtt sprint-cipőben".
Jóval több mint 18 éve a "Toy Story" (Játékháború) volt 1995-ben az első egész estés CGI (Computer-Generated Imagery – számítógép generálta ábrázolás) film. És rövid időn belül újabbak és újabbak követték, a számítógép diadalt aratott a filmkészítésben is.
Az oldalon látható, a jelvény, hűtőmágnes és kulcstartó gyártást népszerűsítő szerény alkotások is mind-mind CGI eljárással készültek.