FC BarcelonaBarca hűtőmágnesek


Spanyol csapat az FC Barcelona? Igen.  Az FC Barcelona Spanyolország Katalónia tartományának labdarúgócsapata. 
Csak késve kapcsolódtak be a spanyol footbal életbe? Nem.  A klub a spanyol labdarúgó-bajnokság kezdetétől megszakítás nélkül részt vesz az első osztály bajnoki küzdelmeiben.
Spanyol sportember nevéhez köthető a footbal csapat megszületése? Nem.  Az egyesületet 1899. november 29-én alapította a svájci Hans Gamper.
Napjainkra tehető a csapat szárnyalása? Nem.  Az FC Barcelona előbb a katalán regionális bajnokságban és a spanyol labdarúgókupában, később pedig az 1928-ban megalakított egységes spanyol labdarúgó-bajnokságban és a nemzetközi kupákban vált a spanyol, valamint a nemzetközi labdarúgás egyik legmeghatározóbb egyesületévé.
Harmincnál is több trófeát gyűjtött be a csapat a 2016-os évadig? Igen.  A spanyol labdarúgó-bajnokság első osztályát 24, a spanyol labdarúgókupát 28, a spanyol labdarúgó-szuperkupát 11, az UEFA-bajnokok ligáját és elődjét 5, az UEFA-kupa elődjét 3, a kupagyőztesek Európa-kupáját 4, az UEFA-szuperkupát pedig 5 alkalommal nyerte meg a csapat.
Ezenkívül számos kisebb spanyol és katalán trófeát tudhat magáénak a klub.
Új keletű jelenség a spanyoltól kissé eltérő öntudat ápolása? Nem.  Az FC Barcelona egyben a katalán nemzeti öntudatot is jelképezi, mivel a múltban, jó nyolcvan évvel ezelőtt, (különösen Francisco Franco uralmának idején) a katalán öntudat bármely egyéb megnyilvánulását büntették.
Testvér-csapatnak tekinthető az El Classico másik résztvevője, a Reál Madrid? Nem.  Részben a katalán öntudat ápolására vezethető vissza a klub nagymértékű rivalizálása a Real Madriddal, amely annak idején a Barcelonával szemben ellenérzéseket tápláló Franco-rendszer támogatását élvezte.
Kizárólag katalán nemzetiségű játékosokból állt / áll a keret? Nem.  A csapat eddig olyan világhírű külföldi játékosokat tudhatott a soraiban, mint többek között:
Kubala László,
Kocsis Sándor,
Czibor Zoltán,
Johan Cruyff,
Diego Maradona,
Gary Lineker,
Romário,
Hriszto Sztoicskov,
Rivaldo,
Luís Figo,
Ronaldo,
Ronaldinho,
Lionel Messi,
Thierry Henry,
Zlatan Ibrahimović,
Luis Suárez és
Neymar.
A klub hazai játékosai közül pedig számos labdarúgó volt meghatározó tagja a spanyol labdarúgó-válogatottnak.