A táncházmozgalom az utcáról betérő embereké is lehet? Igen. 1972. május 6-án megnyílt Budapesten az első táncház Sebő Ferenc, Novák Ferenc, Halmos Béla és Martin György részvételével. A táncokat, zenéket színpadra kezdték alkalmazni mindenféle változtatás nélkül. Megjelentek a néptáncosok, népzenészek, népdalénekesek, néptánc-koreográfusok, néptáncegyüttesek, népzenekarok, néptánckutatók és népzenekutatók. A táncházmozgalom óriási lendülettel haladt előre. Rengeteg lelkes amatőr indult gyűjteni, zenekarok, táncegyüttesek, dalkörök alakultak. A táncház a városi fiatalok egyik szórakozási formájává vált. A néptánctáborok lehetőséget kínáltak bárki számára, hogy a táncok származási helyén, a még élő, idős adatközlőktől személyesen tanulhassák meg a hagyományos kultúra értékeit.
A Valentin napi ünneplés és a leánybúcsú szokása a XVIII. századból ered? Nem. Szent Bálint (Valentin, vagy Valentinus) a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje.
Az ókorból eredő ünnepet a keresztények február 14-én ünneplik.
A legénybúcsú az ókori Görögországból, Spártából ered, és a gonosz szellemek elűzésére szolgált.
A lánybúcsú a legénybúcsúból ered, a női egyenjogúság kivívásával egy időben jött létre. Az önfeledté vált szórakozás immár nem csupán a férfiak kiváltsága lett.
A fehér tigrisek albínó bengáli tigrisek? Nem. A színüket egy velük született szokatlan génnek köszönhetik. Kék szemük és rózsaszín orruk van, bundájuk krémesen fehér, amit csokoládé, vagy feketeszínű csíkok tarkítanak. Felbukkanása (így megismerése) az ember környezetében 1820 körüli időpontra tehető.
Tata a vizek városa. Csak mi emberek élvezzük ennek áldását? Nem. Az őszi-tavaszi madárvonulási időszakban 10-15 ezer vadlúd gágogásától hangos a környék, rendkívüli "zenei élményt" és látványosságot nyújtva.
A Mátrában található a két legmagasabb hegycsúcsunk és egy Európai hírű ritkaság? Igen. A hegycsúcsok a Kékes és a Galya-tető.
Gyöngyöspatán a XII. században épült Kisboldogasszony-templomban található Jessze-fa oltár, ami Európában egyedülálló műkincs, Jézus családfáját mutatja be.
Kempelen Farkas sakkozógépe teljes egészében mechanikai felépítésű volt? Nem. A titok a gépben rejlett, azaz a gépben profi sakkozó ült, akit Kempelen szerződtetett. A nézők persze már akkor is kételkedve álltak a gépezet előtt, s csak akkor akarták elhinni a trükköt, hogyha a gépet kinyitották. Természetesen Kempelen segédje mindig megmutatta a gép belsejét, de a benne rejlő sakkozót még mindig nem látták, hiszen az egy másik rekeszben rejtőzött. Kész csoda, hogy a sakkozók megőrizték a feltaláló titkát, s így a sakkozógép még a mai ember számára is maga a csoda.
Balassagyarmat a leghűségesebb város? Nem. Sopron érdemelte ki ezt a jelzőt azzal, hogy 1921-ben népszavazással döntött Magyarországhoz tartozásának megmaradásáról.
Balassagyarmat ugyan ezt fegyverrel vívta ki, amiért a
„Legbátrabb Város” címet kapta 1919-ben.
A Római Birodalom gladiátorai csak férfiak voltak? Nem. Valójában, nők is voltak gladiátorok. Elsőnek Néró uralkodása alatt jelentek meg a női gladiátorok, legalább is ebből az időből maradt fenn a legtöbb női gladiátorról szóló dokumentum. A női gladiátorokat mindig is lenézték, a férfiakhoz képest gyenge izomzatuk és nőlétük miatt. Flavius császár betiltotta a női gladiátorok képzését, viszont a tiltást szinte figyelmen kívül hagyták.
Az elektromos autó napjainkban indult hódító útjára, de vajon XXI. századi találmány? Nem. Már száz évvel ezelőtt teljesen természetes volt, hogy villanyhajtással is lehet közlekedni. Clara Ford például egyáltalán nem volt hajlandó felülni a férje, Henry Ford gyárában Galamb József terveivel készült világhírű T-modell autókra. Akkoriban a nők többsége irtózott a benzines meghajtástól, és nekik nagyobb nehézséget okozott kurblival beindítani a motort.