A táncház-mozgalom az utcáról betérő embereké is lehet? Igen. 1972. május 6-án megnyílt Budapesten az első táncház Sebő Ferenc, Novák Ferenc, Halmos Béla és Martin György részvételével. A táncokat, zenéket színpadra kezdték alkalmazni mindenféle változtatás nélkül. Megjelentek a néptáncosok, népzenészek, népdalénekesek, néptánc-koreográfusok, néptáncegyüttesek, népzenekarok, néptánckutatók és népzenekutatók. A táncház-mozgalom óriási lendülettel haladt előre. Rengeteg lelkes amatőr indult gyűjteni, zenekarok, táncegyüttesek, dalkörök alakultak. A táncház a városi fiatalok egyik szórakozási formájává vált. A néptánctáborok lehetőséget kínáltak bárki számára, hogy a táncok származási helyén, a még élő, idős adatközlőktől személyesen tanulhassák meg a hagyományos kultúra értékeit.
A Valentin napi ünneplés és a leánybúcsú szokása a XVIII. századból ered? Nem. Szent Bálint (Valentin, vagy Valentinus) a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje.
Az ókorból eredő ünnepet a keresztények február 14-én ünneplik.
A legénybúcsú az ókori Görögországból, Spártából ered, és a gonosz szellemek elűzésére szolgált.
A lánybúcsú a legénybúcsúból ered, a női egyenjogúság kivívásával egy időben jött létre. Az önfeledté vált szórakozás immár nem csupán a férfiak kiváltsága lett.
A fehér tigrisek albínó bengáli tigrisek? Nem. A színüket egy velük született szokatlan génnek köszönhetik. Kék szemük és rózsaszín orruk van, bundájuk krémesen fehér, amit csokoládé, vagy feketeszínű csíkok tarkítanak. Felbukkanása (így megismerése) az ember környezetében 1820 körüli időpontra tehető.
Tata a vizek városa. Csak mi emberek élvezzük ennek áldását? Nem. Az őszi-tavaszi madárvonulási időszakban 10-15 ezer vadlúd gágogásától hangos a környék, rendkívüli "zenei élményt" és látványosságot nyújtva.
A Mátrában található a két legmagasabb hegycsúcsunk és egy Európai hírű ritkaság? Igen. A hegycsúcsok a Kékes és a Galya-tető.
Gyöngyöspatán a XII. században épült Kisboldogasszony-templomban található Jessze-fa oltár, ami Európában egyedülálló műkincs, Jézus családfáját mutatja be.
Kempelen Farkas sakkozógépe teljes egészében mechanikai felépítésű volt? Nem. A titok a gépben rejlett, azaz a gépben profi sakkozó ült, akit Kempelen szerződtetett. A nézők persze már akkor is kételkedve álltak a gépezet előtt, s csak akkor akarták elhinni a trükköt, hogyha a gépet kinyitották. Természetesen Kempelen segédje mindig megmutatta a gép belsejét, de a benne rejlő sakkozót még mindig nem látták, hiszen az egy másik rekeszben rejtőzött. Kész csoda, hogy a sakkozók megőrizték a feltaláló titkát, s így a sakkozógép még a mai ember számára is maga a csoda.
Balassagyarmat a leghűségesebb város? Nem. Sopron érdemelte ki ezt a jelzőt azzal, hogy 1921-ben népszavazással döntött Magyarországhoz tartozásának megmaradásáról.
Balassagyarmat ugyan ezt fegyverrel vívta ki, amiért a
„Legbátrabb Város” címet kapta 1919-ben.
A Római Birodalom gladiátorai csak férfiak voltak? Nem. Valójában, nők is voltak gladiátorok. Elsőnek Néró uralkodása alatt jelentek meg a női gladiátorok, legalább is ebből az időből maradt fenn a legtöbb női gladiátorról szóló dokumentum. A női gladiátorokat mindig is lenézték, a férfiakhoz képest gyenge izomzatuk és nőlétük miatt. Flavius császár betiltotta a női gladiátorok képzését, viszont a tiltást szinte figyelmen kívül hagyták.
Az elektromos autó napjainkban indult hódító útjára, de vajon XXI. századi találmány? Nem. Már száz évvel ezelőtt teljesen természetes volt, hogy villanyhajtással is lehet közlekedni. Clara Ford például egyáltalán nem volt hajlandó felülni a férje, Henry Ford gyárában, Galamb József terveivel készült világhírű T-modell autókra. Akkoriban a nők többsége irtózott a benzines meghajtástól, és nekik nagyobb nehézséget okozott kurblival beindítani a motort.
Spanyol csapat az FC Barcelona? Igen.  Az FC Barcelona Spanyolország Katalónia tartományának labdarúgócsapata. 
Csak késve kapcsolódtak be a spanyol footbal életbe? Nem.  A klub a spanyol labdarúgó-bajnokság kezdetétől megszakítás nélkül részt vesz az első osztály bajnoki küzdelmeiben.
Spanyol sportember nevéhez köthető a footbal csapat megszületése? Nem.  Az egyesületet 1899. november 29-én alapította a svájci Hans Gamper.
Napjainkra tehető a csapat szárnyalása? Nem.  Az FC Barcelona előbb a katalán regionális bajnokságban és a spanyol labdarúgókupában, később pedig az 1928-ban megalakított egységes spanyol labdarúgó-bajnokságban és a nemzetközi kupákban vált a spanyol, valamint a nemzetközi labdarúgás egyik legmeghatározóbb egyesületévé.
Harmincnál is több trófeát gyűjtött be a csapat a 2016-os évadig? Igen.  A spanyol labdarúgó-bajnokság első osztályát 24, a spanyol labdarúgókupát 28, a spanyol labdarúgó-szuperkupát 11, az UEFA-bajnokok ligáját és elődjét 5, az UEFA-kupa elődjét 3, a kupagyőztesek Európa-kupáját 4, az UEFA-szuperkupát pedig 5 alkalommal nyerte meg a csapat.
Ezenkívül számos kisebb spanyol és katalán trófeát tudhat magáénak a klub.
Új keletű jelenség a spanyoltól kissé eltérő öntudat ápolása? Nem.  Az FC Barcelona egyben a katalán nemzeti öntudatot is jelképezi, mivel a múltban, jó nyolcvan évvel ezelőtt, (különösen Francisco Franco uralmának idején) a katalán öntudat bármely egyéb megnyilvánulását büntették.
Testvér-csapatnak tekinthető az El Classico másik résztvevője, a Reál Madrid? Nem.  Részben a katalán öntudat ápolására vezethető vissza a klub nagymértékű rivalizálása a Real Madriddal, amely annak idején a Barcelonával szemben ellenérzéseket tápláló Franco-rendszer támogatását élvezte.
Kizárólag katalán nemzetiségű játékosokból állt / áll a keret? Nem.  A csapat eddig olyan világhírű külföldi játékosokat tudhatott a soraiban, mint többek között:
Kubala László,
Kocsis Sándor,
Czibor Zoltán,
Johan Cruyff,
Diego Maradona,
Gary Lineker,
Romário,
Hriszto Sztoicskov,
Rivaldo,
Luís Figo,
Ronaldo,
Ronaldinho,
Lionel Messi,
Thierry Henry,
Zlatan Ibrahimović,
Luis Suárez és
Neymar.
A klub hazai játékosai közül pedig számos labdarúgó volt meghatározó tagja a spanyol labdarúgó-válogatottnak.
A magyar nemzeti tizenegynek voltak nemzetközi sikerei? Igen. Legnagyobb sikereit 1938 és 1968 között aratta: az 1938-as és 1954-es labdarúgó-világbajnokságon ezüstérmesként, az 1964-es labdarúgó-Európa-bajnokságon pedig bronzérmesként zárt. Emellett aranyérmet szerzett az 1952-es, az 1964-es és az 1968-as olimpián.
Vajon az Olasz válogatott dicsekedhet a leghosszabb sikerszériával? Nem.   A magyar foci válogatott tartja a leghosszabb idejű veretlenségi sorozatot: 1950. június 4-e és 1954. június 30-a között 30 mérkőzésen nem szenvedett vereséget.
Minden football Európa-bajnokságon szerepelt csapatunk? Nem.  A 20. században sikert sikerre halmozó magyar csapat 1986 után, 30 év sikertelenséget követően kvalifikálta magát nemzetközi sporteseményre. 2015. november 15-én összesítésben 3–1-es gólaránnyal múlta felül Norvégiát az Eb pótselejtezőjén, így jutott ki a 2016-os Európa-bajnokságra.
Világ viszonylatban még mindig a legjobbak közé tartozunk? Nem.  Az elmúlt időszak legjobb FIFA-világranglista helyezését 2016. március 7-én értük el, amikor is csapatunk a 18. helyen állt.
Lehetséges az hogy a magyar football története visszanyúlik a XIX. századba? Igen.  Az első „footballt” Esterházy Miksa hozta be 1875-ben, mint a Monarchia attaséja. 
A magyar labdarúgás legrégebbi írásos emlékeit (az első hazai football-ábrázolást) 1879-ből őrizzük, ugyanis Molnár Lajos: Atlétikai gyakorlatok című könyvében ismerteti az addig újdonságnak számító sportot, a labdarúgást.
Az "Aranycsapat" idejében, az 1954-es évben is 32 csapat vett részt a football világbajnokságon? Nem. Csupán 16 nemzeti válogatott kezdte a világbajnokságot a csoportmérkőzésekkel.
A torna legnagyobb esélyese a magyar együttes volt, mely a vb-t megelőző években látványos támadójátékkal nyűgözte le a világot. A magyarok igazolták is a hozzájuk fűzött reményeket, és két sima győzelemmel kezdtek a csoportban.
Az "Aranycsapat" együtt volt még az 1958 évi világbajnokságon? Nem.  Az aranycsapat (Golden Team, Mighty Magyars, Marvellous Magyars, Magnificent Magyars, Magical Magyars) minden idők legjobb magyar labdarúgó-válogatottjának díszítő jelzője, közismert neve. Ez a csapat az 1950-es évtől 1956-ig játszott együtt.
Minden "Aranycsapat" tagról neveztek el stadiont? Nem.  De álljon itt a leghíresebb összeállítás:
  1 Grosics Gyula – kapus (1926–2014)
  2 Buzánszky Jenő (Kazal) – jobbhátvéd (1925–2015)
  3 Lóránt Gyula – középhátvéd (1923–1981)
  4 Lantos Mihály – balhátvéd (1928–1989)
  5 Bozsik József (Cucu) – jobbfedezet (1925–1978)
  6 Zakariás József (Zaki) – balfedezet (1924–1971)
  7 Budai II. László (Púpos) – jobbszélső (1928–1983)
  8 Kocsis Sándor (Kocka) – jobbösszekötő (1929–1979)
  9 Hidegkuti Nándor (Öreg) – középcsatár (1922–2002)
10 Puskás Ferenc (Öcsi) – balösszekötő (1927–2006)
11 Czibor Zoltán (Rongylábú) – balszélső (1929–1997)
A Republic zenekar mindig hivatalos elismerés nélkül maradt? Nem.      2010-ben a Republic együttes tagjai (Bódi László Cipő, Boros Csaba, Nagy László Attila, Patai Tamás, és Tóth Zoltán), megalakulásuk 20. évfordulója alkalmából, előadóművészi tevékenységük elismeréseként megkapták a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti-keresztje, polgári tagozata kitüntetést.
A zenekar emblémája tényleg halat ábrázol? Igen.  Emblémájukká vált a kishal, ami annak köszönheti megszületését, hogy a zenekar a halak jegyében alakult, Cipő kedvenc halászcsárdájának is ez a jele, valamint hogy megtetszett a fiúknak az emberforma a halba ágyazva.
Bódi László elhunytát követően feloszlott a zenekar? Nem.  Boros Csaba, Nagy László Attila, Patai Tamás a zenélés folytatása mellett döntött, az együttes nevét pedig Republic 67-re változtatták. Tóth Zoltán viszont bejelentette kilépését, mivel egyetértett Bódi László régebben kinyilvánított véleményével, miszerint a Republicnak bármelyik tag nélkül vége lenne.
Vastag Csaba az X-Faktor című műsorban lépett fel először? Nem.  Vastag Csaba (Budapest, 1982. február 11. –) Fonogram-díjas magyar énekes. A Popdaráló és az X-Faktor című műsorok révén vált országosan ismertté, de már előtte is tevékenykedett színházi darabokban, musicalekben. Az X-Faktor első évadának győztese.
Rúzsa Magdi a  Poptarisznya vetélkedőben tűnt fel? Nem.  2005-ben jelentkezett a Tv2 tehetségkutató műsorába, a Megasztár harmadik szériájába, amit 2006-ban meg is nyert.
Az Arctic Monkeys indie rock együttes angliai illetőségű? Igen. Az angliai High Green-ből, Sheffield külvárosából valóak. A 2002-ben alakult együttes jelenlegi tagjai: Alex Turner (ének, gitár), Jamie Cook (gitár), Matt Helders (dobok, vokál) és Nick O'Malley (basszusgitár, vokál), aki Andy Nicholsont váltotta a zenekarban.
Az Arctic Monkeys sikereit a lemez eladásainak köszönheti? Nem. Sikeréhez nagyban hozzájárult a rajongók által terjesztett demó felvételek, és az online fájlcserélők. Ők voltak az egyikei az első zenekaroknak, akik az Interneten keresztül terjedtek el, ezzel megmutatva a lehetőségét annak, amerre az új zenekarok elindulhatnak.
A Coldplay csapata kizárólag saját karrierjének építésén fáradozik? Nem.  Az együttes mindig kiáll az Amnesty International céljaiért is. Szociális elkötelezettségüket mutatja az is, hogy felléptek különböző jótékony célú projektekben, mint például a Live 8 koncerten, a Band Aid 20 videójában.
 A Margitsziget viselte valaha a Kyszadaszi nevet? Igen.  A török hódoltság idején. A török szó jelentése 'Lányok szigete'. Régebben sok apáca élt ezen a területen.
Középkori várunk áll a Városligeti Széchenyi szigeten? Nem.   A millenniumi ünnepségekre építették, a magyar építészet ezer éves történetét bemutatandó. Mai, közkeletű nevét Hunyadi János kormányzó és Szilágyi Erzsébet lakóhelyének a legjellemzőbb részéről, a vajdahunyadi várat mintázó főhomlokzatáról kapta.
Kossuth Lajos láthatta a Szabadság-szobrot? Nem.  A 26 méter magas talapzaton álló 14 méter magas szobor Kisfaludi Strobl Zsigmond 1947-es alkotása, míg Kossuth 1894-ben hunyt el.
A világ legnagyobb geotermikus barlangja Budapesten van? Igen. Mégpedig Budán, a Pál-völgyi barlang.  A görög geotermikus kifejezés szó szerinti jelentése: "földi meleg belső hőség", ami a mi esetünkben állandó 10 °C fok.
Lehet Európa legnagyobb fürdőkomplexuma a Városligetben található Széchenyi Fürdő? Igen.  Nem meglepő hogy a turisták is kihagyhatatlan célpontnak tekintik, hiszen elképesztő méretein túl a fürdő hangulata és szépsége is bárkit lenyűgöz.
A nagy világvallások jól megférnek egymás mellett Budapesten? Igen. Hiszen az Európában legnagyobb Zsinagóga és az egyik legnagyobb Bazilika  légvonalban 750 m, míg az utcákat követve 950 méter távolságban fekszik egymástól, ami gyalog nagyon kényelmes 15 perces séta.
A Duna a legnagyobb folyó Európában? Nem.  A Volga után következik. De a legnemzetközibb, hiszen 10 országon áthalad, vízgyűjtő területe 7 további országot érint. Több jelentős település is emelkedik a partjain, köztük négy jelenlegi főváros: Bécs, Pozsony, Budapest és Belgrád.
Az Országház és a Bazilika a maga 96 - 96 méterével a legmagasabb épületek Magyarországon? Nem.  Megelőzi őket 100 méterével az esztergomi Bazilika. Ezután főként ipari létesítmények kéményei következnek, (Tatabányai Hőerőmű 160 m) míg a győztes a Lakihegyi adótorony az elképesztő 314 méterével. Épült 1933-ban, akkor a világ  legmagasabb építménye, és a világ élvonalába tartózó rádiótechnikai eszköz volt. 1977 óta nem üzemel, szerepét a 304 méter magas Solti adótorony vette át.
A Magyar vizsla vadászatra kitenyésztett kutyafajta? Igen. A magyar vizsla őshonos, természetes fajta, amelynek elődei bizonyítottan a maihoz hasonló formában jelen voltak honfoglaló őseink portyáin, eredményesebbé tették vadászatukat, akár sólyommal (turullal), akár íjjal ejtették el zsákmányukat.
Az oroszlánok megzavarása miatt csíkos a zebra? Nem. A UC Davies egyetem kutatói szerint a csíkok szerepe a legyek összezavarása, a fekete és fehér váltakozása teljesen megzavarja a rovarokat és nem csípik meg a zebrákat. Azt már korábban is kimutatták, hogy ezek a legyek elkerülik a fekete-fehér csíkos környezetet.
Megszúrja az akácia tövise a zsiráf nyelvét? Nem. A zsiráf nyelvének a színe kékes-fekete, hogy a nap ne tudja megégetni, és 45 cm hosszú is lehet. Nagyon kemény és úgy tűnik, hogy áthatolhatatlan a megevett lombokban található tövisek számára. Az éhes zsiráf sohasem fekszik le a, no de a jóllakott sem.
Tudunk hasonlóságokat mondani az elefánt és az ember között? Igen. Az elefántok – akárcsak az emberek – képesek „nevetni” és „sírni”, valamint üdvözlő „szertartást” tartanak azon társaiknak, akik hosszú ideig voltak tőlük távol. Amennyiben elhalálozik közülük egy példány, úgy azt meggyászolják. Az elefántborjak az ormányukat szopogatják éppúgy, ahogy a kisgyerekek az ujjukat.
A pingvinek monogámok? Igen. A pingvinek is egy életre összetartoznak. A hímek egy kavicsot helyeznek a nekik tetsző nőstények elé, ezáltal kifejezve a vonzalmukat és irántuk tanúsított elköteleződésüket.
A bálnák muzikálisak? Igen. Egyes területeken előfordul, hogy különböző bálnák ugyanazt a „dalt éneklik”, ami ha elég fülbemászó, olykor más területeken élő társaik is megtanulják azt tőlük, vagyis úgy terjed, mint az emberek körében a sláger.
A nőstény oroszlánkölykök hamar elhagyják az anyjukat? Nem. Az anyjukkal maradnak és mellettük cseperednek fel, míg a hímneműek, elérve a felnőttkort leszakadnak a falkáról, kalandra indulnak, hogy önálló életet kezdjenek és maguk is kölyköket nemzzenek. Jó két kilométerre is elhallatszó bömböléssel adva tudtára a szavannának érkezésüket.
A krokodil éhen hal ha kihullanak a fogai? Nem. A krokodil állandóan új fogat növeszt a régiek helyett, így sosem fogynak el.
Létezhet olyan állat, akinek nem csak egy szemhéja van? Igen. A tevék három szemhéjjal rendelkeznek a sivatagi porviharok elleni védekezésül.
A vakond lusta állat? Nem. Egy vakond egyetlen éjszaka alatt akár 100 méter alagutat is képes ásni.
A kormorán csak a sekély vizekből nyeri a táplálékát ? Nem. Képes akár 100 méter mélyre is lemerülni a tengerben.
Van olyan állat a földön aki gyorsabban fut mint a lakott területen kívüli legnagyobb megengedett sebesség? Igen. A gepárd a Föld leggyorsabb állata. Sebessége elérheti a 100 km/órát is.
Hihető hogy több tigris él fogságban mint szabadon a dzsungelben? Igen. Az életterük beszűkülésével az egyedszámuk nagyon lecsökkent, de hála az állatkertek fajmentő programjainak nem fognak kipusztulni ... továbbra is hallhatjuk őket dorombolni ... csak hangosabban házi kedvenc cicáinknál.
A víziló agyarai elférnek a szájában? Igen. Bár hatalmas, fél méteres agyarai nőttek, a száját ennek a duplájára is ki tudja tátani, belátást engedve tágas pofájába.
Az állatok általában változatosan táplálkoznak? Nem. Például a koala többféle eukaliptusz levelet is eszik, de határozottan előnyben részesít néhány fajtát. Az óriáspanda pedig a bambuszhoz ragaszkodik, bár elenyésző mennyiségben méz, tojás, hal, jamszgyökér és egyéb is szerepel az étlapján.
Minden állat már pár hónaposan képes a saját életét élni? Nem. A csimpánzkölyök hat hónaposan kezd el járni, és négyévesen válik önállóvá.
A kutya hűséges állat? Igen. Egy kutyának nem kell luxusautó, se hatalmas ház, se drága ruhák. Beéri egy útszéli talált bottal. Lehetsz gazdag vagy szegény, buta vagy okos, agyafúrt vagy tökkelütött, a kutyádnak mindegy. Ő csak szeretetet kér és ad.
Az óriáskígyók jóval meghaladják a 10 méter hosszt? Nem. A hivatalos Guinness-rekord szerint a Föld leghosszabb kígyója egy Celebeszen 1912-ben elejtett kockás piton, amelynek hossza 10 méter volt. Ez a 10 méter így bűvös szám lett, mert ha ezt egy kígyó lehagyja, az bizonyosan a leghosszabb lesz. A New-York-i Zoológiai Társaság fel is ajánlott 5.000 dollárt annak, aki bemutatja egy 10 méteresnél hosszabb kígyó bőrét, de eddig még senki sem jelentkezett a pénzért.
A delfinek, mivel vízben élnek, biztosan halak? Nem. A delfinek ősei szárazföldi élőlények voltak, de a járásra szolgáló végtagjaik mára már elcsökevényesedtek. Bár sokáig halaknak hitték őket, valójában emlősök. A szárazföldi emlősökhöz hasonlóan tüdővel lélegeznek, utódjaikat tejjel táplálják, és a halakkal ellentétben magas és állandó a testhőmérsékletük.
Van a kutyához fogható emberbarát állat? Igen. A delfinek ősidők óta barátkoznak az emberrel. Nem egyszer mentettek már ki fuldoklókat, sőt az úszókat megvédték a cápáktól. A delfinek nagyon okos állatok. Képesek felismerni magukat a tükörben, ráadásul értékelik is azt, amit látnak. A palackorrú delfinek neveket adnak egymásnak, és még akkor is hallgatnak rájuk, ha olyan egyed hívja őket, akit nem ismernek.
A legnagyobb szárazföldi állat kihalt már? Igen. Egy 69 tonnás, 36 méter hosszú titanoszaurusz, amelynek a maradványait 2017-ben fedezték fel Argentínában, ez lehetett a legnagyobb állat, amely valaha a földön járt. Igaz, a testtömege elmarad a ma is élő kék bálnáétól, mely nem ritkán 190 tonnás.
Van valami fontos oka annak, hogy a pávián fenek piros? Igen.  A páviánok piros feneke fontos kommunikációs célokat szolgál. A páviánok ugyanis, félve a ragadozóktól, szigorú katonai rendben vonulnak a magas füvű szavannán, és az elől haladó erős hímek feltűnő színű fenekéhez könnyebben tudják igazítani a pozíciójukat a csapat tagjai.
A  medve mély téli álmot alszik? Nem. A medvék többsége - a közhiedelemmel ellentétben - nem alszik igazi téli álmot. Félig ébren pihennek, s a legkisebb gyanús zajra felriadnak.
A papagáj beszéde csupán gépies utánzás? Nem. Most már biztosan tudjuk, hogy a papagájok beszéde túlmutat az utánzáson. A papagájok nem csak megtanulják az egyes szavakat, és értelmetlenül mondják a magukét, hanem képesek értelemszerűen használni azokat.
 A fényképezés több mint 100 éve terjedt el? Igen. A fényképezőgép őse, a camera obscura képalkotó használata a XVII. század óta széles körben elterjedt a művészek között. Petőfi Sándorról is fentmaradt egy dagerrotípia, ahogy ezt a fényképet a XIX. században nevezték. A celluloid film 1887-ben született, majd az első, kifejezetten amatőr- és hobbifotósok számára kifejlesztett gép 1888-ban indult világhódító útjára.
A XXI. századig kellett várni olyan kamerára, amely azonnal, ott helyben elő is hívja a képet? Nem.   Dr. Edwin Land tíz évnyi fejlesztő munka után 1947 február 21-én bemutathatta 18×24 cm-es kameráját és a polaroid eljárást.
No de a digitális fényképezőgépre már  várni kellett a XXI. századig? Nem. Az amerikai AT&T Bell Laboratories már 1973-ban előállította a világ első digitális fényképezőgépét.
A mozgókép feltalálása is köthető Edisonhoz? Igen.  Edison gépében már a Kodak gyár által tömegesen előállított, fényképezésre alkalmas rugalmas hártya pörög (film=hártya). De a francia Lumière fivérek azok, akik 1895-ben megtartják az első nyilvános vetítést és ezzel mint a mozgókép föltalálói bevonulnak a történelembe.
No és a hangosfilm? Az köthető a híres feltalálóhoz, Edisonhoz? Igen.  Dolgozott rajta, de az 1922-ben először lejátszott hangosfilm három német mérnök nevéhez fűződik.
A dzsesszénekes című 1927-es alkotással vette kezdetét a hangosfilm korszaka.
Magyarország lépést tudott tartani a nagyvilággal a filmvetítések terén? Igen. Magyarországon elsőként a Fórum (jelenlegi nevén Puskin) mozit szerelték fel hangos filmvetítő-géppel 1928-ban.
A ma oly nagy élményt nyújtó "mozi-hangzás" is a legutóbbi 20 év vívmánya? Nem.  1940-ben használták először a sztereó hangot.
A sztereó hang meghatározása a Lokomotív G.T. 1975-ös "Szól a rádió" dalában: "Sztereóban fogható, s ebben az a jó hogy a két oldalról, egy időben, más-más hallható. A nagyzenekar hangzásában éppen az a szép. Ha középen ülsz és jól figyelsz, már teljesebb a kép".
A térhatású filmvetítés még "kiskorú", azaz nincs még 18 éves? Nem.  Már "aggastyán".
Térhatású filmeket már 1903 óta készítettek, de a nagyközönség 1922-től láthatta ezt a csodát.  Az első 70 mm-es térhatású filmet 1936-ban készítették, Magyarországon azonban 1952-ig nem volt lehetőség ilyen filmek vetítésére.
A teljes időtartamában számítógéppel készített film még "gyerekcipőben" jár? Nem.  Már "44-es felnőtt sprint-cipőben".
Jóval több mint 18 éve a "Toy Story" (Játékháború) volt 1995-ben az első egész estés CGI(Computer-Generated Imagery – számítógép generálta ábrázolás) film. És rövid időn belül újabbak és újabbak követték, a számítógép diadalt aratott a filmkészítésben is.
Az oldalon látható, a jelvény, hűtőmágnes és kulcstartó gyártást népszerűsítő szerény alkotások is mind-mind CGI eljárással készültek.